SPAR OP TIL 35% PÅ ALT OLIVERS KORNFRIE FODER & GODBIDDER

Forebygging av lopper og flått til hunden

Du kan bla deg ned i bunden av denne siden, og få svar på de oftest stilte spørsmålene om flått og lopper på hunder:

 • Hvorfor får hunden lopper?
 • Hvor lever lopper?
 • Hva er loppenes livssyklus?
 • Hvordan dreper jeg loppene i huset mitt?
 • Hvordan kan jeg se om hunden min har lopper?
 • I hvilke årstider får hunden min lopper?
 • Hvordan forebygger jeg lopper?

Hvorfor får hunden din lopper?

Lopper er ikke ensbetydende med dårlig hygiene. Når hunden din har lopper, er det som oftest kattelopper som den får. Du kan se loppene med det blotte øye, men eggene er så små at de nesten er usynlige. Når loppene først har funnet en god vært (i dette tilfellet hunden din), hvor de kan suge blod, vil de sjeldent prøve å komme over på en ny vært frivillig. Derfor smitter lopper om oftest bare hvis hunden din har direkte kontakt med et annet dyr som er smittet med lopper.


Hvor lever lopper?

Kun 10% av loppene lever på hunden din. De resterende 90% (egg, larver, pupper, avføring og selvfølgelig resten av de levende loppene) er i miljøet.

Lopper er levende dyr, og de kan ikke formere seg på oss mennesker, og kan derfor ikke leve så lenge på deg eller i boligen. Men her skal du ikke la deg lure, bare fordi en voksen loppe ikke kan overleve så lenge i miljøet, betyr det ikke at eggene deres ikke kan. Eggene kan overleve veldig lenge i mijløet, og er veldig resistente. Det gjelder spesielt for katteloppen. Eggene tåler tørke og varme, og kan for eksempel overleve på hytta til neste gang du tar med hunden. Husk derfor å rengjøre grundig etter behandling. De tåler ofte ikke vask eller frost.

Lopper lever også på andre dyr. Noen av de foretrukne «gjemmestedene» er:  

 • På andre kjæledyr og andre ville dyr som hjort, pinnsvin og rev

 Når loppene ikke sitter på værtsdyr, er de å finne på steder som:  

 • På busker og trær, hvor andre dyr som rev og omstreifende katter kommer forbi.
 • Innendørs i tepper, gulv, puter, sofaer, hundekurver og leker.
 • I bilen din
 • I støvsugerposen

 

Loppers livssyklus

En loppe legger typisk 15- 50 egg i døgnet. Loppeeggene faller av hunden din, og klekkes etter 2 til 10 dager. Ut av eggene kommer det små larver som blant annet lever av hud og flass fra hunden. Larvene forblir larver i en 14 dagers tid, før de forpupper seg i en uke, fram til de er ferdigutviklede. Puppene kan ligge i dvale opp til 2 år! De klekkes først når de mærker bevegelse, som når mennekser eller dyr går rundt hvor de ligger.

Det betyr at hunden din fortsetter å få lopper, i takt med at nye egg klekkes i boligen, og de unge loppene søker hen på hunden. I slike tilfeller er det en lang og vanskelig prosess å bli kvitt alle loppene. Derfor er det viktig at man fokuserer på å bli kvitt loppene i huset.

En loppeinvasjon starter med at to lopper legger hundrevis av egg i løpet av få dager. Et loppemiddel kan forhindre et slikt angrep ved ikke bare å drepe de levende loppene, men ved å ødelegge egg og larver, så det ikke blir flere av dem.

 

Slik dreper du loppene i huset ditt

Har hunden først fått lopper, kan du regne med at loppene slår seg ned i hjemmet ditt, men mindre du raskt får fjernet dem. En veldig grundig rengjøring av hjemmet er den beste måten å bli kvitt dem på.

Da loppeegg og pupper kan ligge i huset i så lang tid, vil en komplett utryddelse av lopper kreve at du kontinuerlig behandler hunden med loppemiddel, ellers vil du med stor sannsynlighet bare på gjentagende infeksjoner med lopper. Du må:

 • Vaske så mange tekstiler og dyner som mulig, på minst 60 grader. Alternativt kan du legge dem i fryseren i et par uker. Hvis det er vinter og mange minusgrader, kan de ligge ute.
 • Vask hundens leker og hundesengen, hvis det kan la seg gjøre. Alternativt kan du helle kokene vann over, eller legge det i fryseren i et par uker. Da loppenes kroppsveske minner om kjøleveske, krever de såpass lang tid i fryseren, før både lopper, loppeegg og pupper dør.
 • Støvsug alle kroker i huset, spesielt rommene mellom gulvplankene.
 • Husk at loppene kan legge egg i støvsugerposen. Derfor er det viktig å enten skifte posen, eller at den legges i fryseren i et par uker.
 • Husk å vaske bilen grundig innvendig, hvis du transporterer hunden der.

 

Slik kan du se, om hunden din har lopper

Utover at hunden vil klø seg, er det andre måter du kan finne ut av om hunden har lopper. Du kan se loppenes avføring i pelsen. Avføringen ligner på kaffegrums og er spesielt synlig der hvor hunden ikke har så mye pels, som for eksempel på magen. Hvis du opplever små bitt på kroppen, som minner litt om små, kløene myggestikk, så kan det være lopper. I motsetning til myggestikk vil loppebitt forekomme flere ganger i det samme området. Det betyr at du vil ha 3-5 små bitt samlet i grupper på kroppen.

 

Når er det høysesong for lopper?

Lopper kan ikke leve uten frostvær, så hunder er mindre plaga i de kaldeste vintermånedene. Dette er ikke så tydelig hvis du har lopper inne i huset. Her er det viktig å minne om, at du bør forebygge loppeangrep – fremfor å prøve å bekjempe dem når de først er kommet.

 

Forebygg loppeangrep på hunden din

Vi anbefaler at du alltid forebygger loppeangrep, da det ellers kan bli det rene marerittet å bli kvitt loppene, når de for alvor har slått seg ned. Dette kan du gjøre med en av våre mange loppemidler til hunder.

Vask jevnlig tekstilene og hundens sovested, spesielt i de varme månedene. Unngå å la hunden komme i kontakt med pinnsvin, gatekatter eller andre ville dyr. Husk å behandle alle kjæledyr i husstanden. Du kan ikke drukne loppene på hunden din ved å la den bade i havet eller lignende, det er bare en skrøne!

 

Hvor lang tid tar det å bli kvitt loppene på hunden?

Tiden det tar å bli kvitt loppene, avhenger av omfanget. Som vi vet, så kan loppeegg og pupper ligge i dvale i flere år, så du må sørge for løpende å behandle hunden med loppemiddel for å drepe livssyklusen for loppene, da de ikke kan leve på mennesker eller i omgivelsene i lengere tid (se lenger oppe). Er du grundig med rengjøringen kan du regne med å kvitte deg med alle loppene i løpet av 3 til 4 måneder.