Swipe to the right

Vintervær og hund

Vintervær og hund

Det kan være litt komplisert å være hundeeier i vinterhalvåret, spesielt hvis været er ekstra kaldt og rått. Det er heldigvis mange hunder som ikke har noe som helt imot snø og litt minusgrader, men det finnes også snuter, ofte fra mindre eller kortpelsede raser som helt klar ikke er glad i vintervær. Uansett hvilken holdning hunden din har til kulde, blåsevær og snø, så kan det være en fordel å ha disse rådene i bakhodet, så du kan de de nødvendige forholdsreglene for akkurat din hund.


Fare for forfrysninger

Frostskader forekommer på samme måte hos hunder som hos mennesker. Hunder er utsatt for forfrysninger når de blir kalde nok. Kroppen prøver å beskytte vitale organer, og minsker derfor blodtilførselen til ekstremitetene – potene, ørene, haletippen og testiklene er spesielt utsatte. Valper, eldre hunder og syke hunder har størst risiko for å få slike forfrysninger. I tillegg har vi hunder som skal sitte stille i kulde over lengere tid – det kan også gi tispene urinveisinfeksjoner.

Hva skal skje? – og skal hunden kanskje bli hjemme?

Det kan være en god idé i vintermånedene, å vurdere om hunden kanskje skal bli hjemme, i stedet for å delta i aktiviteter hvor den skal være ute i lang tid og sitte lenge inaktivt på et kaldt underlag. Det kan for eksempel være ute foran matbutikken, eller hvis familien skal på langtur som hunden kanskje ikke orker. Det er også verdt å tenke over hvis hunden skal ligge lenge i en kald bil.

Hvis du har mulighet for det, kan man med fordel bytte ut den helt lange turen, men en litt kortere tur, hvis det er ekstra kaldt ute. På den måten unngår man at hunden ikke blir alt for kald.


Pass på potene

Salt tørker ut tråputene slik at det er større risiko for at de sprekker. Når tråputene først revner, kan saltet trenge inn i dem på neste gåtur, og det kan gjøre vondt og svi.

Hold derfor øye med om det saltes på rutene for gåturene deres. Du kan med fordel bruke potevoks innen turen, og evt. Salve etter turen, for å beskytte tråputene. Er det mye salt, så bruk potesokker.

Det gjelder også for de lange skiturene eller gåturene, når det er mange minusgrader. Selv de store vintervante hundene med mye pels, kan få frostskader på potene, så vurder alltid potevoks eller potesokker når temperaturen beveger seg under -5 eller -10 grader, igjen er det avhengig av rasen.

Isklumper mellom tråputene

Hunder som går i snø kan få isklumper i pelsen mellom tråputene. Slike isklumper kan bli harde når de tråkkes sammen, og det kan gjøre det smertefullt for hunden å gå på.

Etter gåturen

Når du kommer hjem fra gåtur er det best å skylle potene grundig med vann for å få av saltet eller isklumpene. Tørk deretter potene grundig.


Blir hunden din fort kald? Så kle på den på vinteren.

Avhengig av hvilken rase du har, har du kanskje opplevd at hunden din blir mere inaktiv i de kalde månedene. Ikke bare kulden, men også nedbør og blest i vintermånedene kan dempe lysten til en lang gåtur. Vi mennesker kan pakke oss inn i varmt tøy, vanter, luer og skjerf som vi tar på når vi går ut, og av når vi kommer inn. Hunden har bare den pelsen som er der – så noen ganger trenger den innpakning. Husk at hundens pels både skal tilpasse seg 20 grader innendørs, og kanskje ned til -20 grader utendørs. Det er temperatursvingninger som aldri ville skjedd på samme dag for en vill hund.

Hundens størrelse og mengden av pels har stor betydning for hvor godt hunden klarer vinterværet. Det beste man kan gjøre er å holde øye med hunden sin når man er ute på tur. Hvis du ser at hunden endrer atferd som et resultat av været, eller hvis hunden rister synlig når dere er ute, så er nok et dekken eller en jakke et godt sted å starte.

OLIVERS har både regnjakker og vinterjakker i flere størrelser og farger.

Synlighet er sikkerhet

Vinteren er lang og mørk, og man skal huske å gjøre seg synlig når man er ute med hunden. Det gjør turen mere sikker for både deg og hunden din. OLIVERS har et bredt sortiment av refleksutstyr og lykter som hjelper dere med å være mere synlige i mørket. Vi har også refleksvester til hunder.

Pass på isglatte veier og halvfrosne vannområder

Akkurat som mennesker kan hunder få strekk og vridninger når de går på glatte underlag. Både for deg og hunden skyld bør du holde øye med islag. Hvis hunden går løs, eller dere går i områder nærme vann, så vær oppmerksom på at hunden ikke bør løpe ut på frosne vannområder. Det er både glatt, og det kan være områder som isen ikke kan bære hunden.

Hold øye med hundens kroppstilstand

Avhengig av rase og personlighet beveger hunden seg kanskje mere eller mindre under ekstreme værforhold enn den gjør normalt. Da skal man alltid se etter hundens kroppstilstand, og kanskje gjøre noen endringer så hunden blir litt tynnere, eller litt rundere over vinteren. Husk at du alltid kan kontakte oss i OLIVERS hvis du er i tvil om hvilke tiltak som er best for akkurat din hund.

Other articles in the category Hund

Venn hunden til tannpuss

Det er dessverre veldig mange hunder, gamle som unge, som har dårlige tenner. Derfor er det viktig å sørge for at hunden får fjernet tannstein som sitter på tennene. Tannstein kan forebygges ved tannbørsting, eller når hunden gnager på ...

Valpetrening

Når man tar med seg en hundevalp hjem, er det en god idé å melde seg på valpetrening fra start. Dette kan gjøres når valpen er rundt 10-12 uker gammel. Det er viktig at hunden blir sosialisert blant andre hunder og mennesker, og blir utsa...