Swipe to the right

Hjelp – hunden min er kresen!

Hjelp – hunden min er kresen!

Gang på gang ser hunden din opp på deg med sine store hundeøyne, etter du har helt opp mat i skålen. Den snuser på maten, kanskje tar den en enkelt bit og så går den sin vei.

Er det noe du kan nikke gjenkjennende til? Da kan vi anbefale deg å lese videre.

I dette innlegget skal vi fortelle litt om fenomenet kresenhet, og om det overhode finnes kresne hunder – eller om dette er noe eieren har fått hunden til å bli.

I utgangspunktet er hunder ikke kresne av natur, og kresenhet er dermed for det meste noe som hunden har lært seg. Det kan være frustrerende og vanskelig å ha en kresen hund, så her er noen gode råd som man kan vurdere å bruke for å få bukt med hundens kresenhet.


Er hunden kresen, eller er det en dårlig vane?

Ofte ser man at hunder som er veldig kresne også får andre produkter blandet opp med det vanlige fôret, for eksempel matrester eller godbiter. Dette har man kanskje gjort en gang hvor hunden ikke ville spise, og nå har det blitt en vane at hunden ikke spiser før den får noe ekstra på maten. Dessverre resulterer dette ofte i at hunden anser sin egen mat som mindre interessant, og slik at det kan ende med at den nekter å spise uten at noe er blandet inn i maten. Hunder danner vaner på samme måte som mennesker, men vaner kan brytes og vendes selv om det krever tid og tålmodighet. Derfor er det en fordel å ikke gi hunden annet enn hundemat, og også skjære ned på mengden godbiter slik at hunden er mere sulten omkring spisetider. Hunder kan gå i flere dager uten å spise, så lenge de har tilgang til friskt vann. Hunden vil derfor sannsynligvis ikke bli syk av ikke å spise på 2 dager. Hvis man allikevel velger å tilsette noe til hundens fôr, kan man velge å supplere med våtfôr i god kvalitet som man kan blande in en skje av. Dette er et langt bedre og sunnere alternativ for hunden enn leverpostei eller ost. OLIVERS har et godt utvalg av økologisk våtfôr som du finner her.


Hvilken strategi skal jeg følge?

En endring i måten man fôrer på kan være en god hjelp for mange. Ved å fôre 2 ganger om dagen kan maten settes fram i 20-30 minutter per gang. Etter 20-30 minutter fjernes skålen, også selv om det fortsatt er mere fôr igjen. Hunen skjønner fort at maten bare er tilgjengelig i en spesifikk periode – hvis den er sulten lærer den å spise maten i denne perioden. For noen hunder kan det også være en fordel at fôring forbindes med lek. Man kan inkorporere lek på flere måter i fôring, ved for eksempel å bruke aktivitetsballer med fôr inni, fôre på gressplenen eller andre aktivitetsleker hvor fôret er belønningen. Treningen kan også bidra til å skape appetitt hos hunden. Det kan både være fysisk trening som løp, lek og svømming, eller mentalstimulering.


Skal jeg bytte fôr?

Hvis hunden blånekter å spise fôret sitt, selv om du har prøvd alle mulige triks for å få den til det, kan du vurdere å bytte fôr. Et fôrbytte kan være løsningen på problemet, for noen hunder. Smak har en avgjørende betydning for om hunden aksepterer fôret. Hunder liker generelt smaken av fett og animalske proteiner, i forhold til planteprotein. Derfor anses OLIVERS Max Meat som et populært fôrvalg, grunnet det høye kjøttinnholdet som fremmer lukt og smak for hunden. Som er alternativ til de mere kresne hundene, har vi hos OLIVERS også noe vi kaller en smakskasse. Smakskassen kan være en løsning til deg som har en hund som går lei og vil bytte smak oftere. På denne måten kan du bytte ut smaken, uten at det blir et stort fôrskifte. Du kan se smakskassen her.

Hvis du bytter fôr så kan det gå opp til 2 uker før hunden venner seg til det nye fôret. Det krever derfor litt tålmodighet før man kan vurdere om hunden liker smaken og konsistensen.

Hvis hunden normalt har vært flink til å spise opp, og plutselig mister interessen for maten eller slutter å spise helt, kan det høyst sannsynlig være noe annet enn kresenhet. Hunden kan ha tannpine eller annen sykdom. Derfor er det viktig å oppsøke dyrlegen hvis hunden brått endrer spiseadferd.

Det skal også nevnes at noen hunderaser (for eksempel bichon havanaise) er kjent for å være mere småspiste enn andre, og kan gå i lengere perioder uten mat. Her er det viktig å passe på at de ikke sulter seg selv, og finne en god løsning så de fortsatt får alle næringsstoffene som kroppen deres har bruk for.

Other articles in the category Hund

Venn hunden til tannpuss

Det er dessverre veldig mange hunder, gamle som unge, som har dårlige tenner. Derfor er det viktig å sørge for at hunden får fjernet tannstein som sitter på tennene. Tannstein kan forebygges ved tannbørsting, eller når hunden gnager på ...

Valpetrening

Når man tar med seg en hundevalp hjem, er det en god idé å melde seg på valpetrening fra start. Dette kan gjøres når valpen er rundt 10-12 uker gammel. Det er viktig at hunden blir sosialisert blant andre hunder og mennesker, og blir utsa...