Swipe to the right

Alene-hjemme trening – Lær hunden å være alene hjemme

Alene-hjemme trening – Lær hunden å være alene hjemme

Selv om vi skulle ønske vi kunne være sammen med kjæledyrene våre hele tiden, så har de fleste en jobb som skal passes. Det er ikke alle arbeidsplasser som tillater at man har med hunden, så derfor er man nødt til å la hunden være hjemme. Alene-hjemme problemer er et av de vanligste atferdsproblemene hos hunder, og det er derfor viktig at man tar visse forholdsregler for å unngå problemet. Hunder betegnes som flokkdyr, og det er direkte unaturlig for dem at de skal skilles fra resten av flokken. Derfor er alene-hjemme treningen en ferdighet og kompetanse som eieren er nødt til å øve på sammen med hunden.


Hvordan kan jeg forberede med før jeg få hunden min?

Planlegging er nøkkelordet. Ved å planlegge hundens hjemkomst, kan du som hundeeier være på forkant med mange atferdsproblemer. Det er en god idé å planlegge å få hunden før en lang ferie, så du har muligheten til å være hjemme hele tiden. Dermed kan du hjelpe hunden til å venne seg til sine nye omgivelser på best mulig måte. Avtal i hjemmet, om hvem som har de forskjellige ansvarsområdene, hvor valpen skal sove og hvor den skal spise. Hvis hunden skal ha sin faste plass inne på soverommet, så skal treningen starte derfra. Hvis hunden skal sove i et rom for seg selv, så er det viktig å vende hunden til å sove alene. Husk at hvis man skaffer seg en valp, så har en opp til du henter den, sovet sammen med søsknene sine og moren hver dag. Derfor en den ikke vandt til å sove alene. Hvis man presser den til å sove alene for fort, kan det medføre separasjonsangst og utrygghet. Det kan forplante seg til at man får problemer når den skal være alene hjemme.


Hvordan trener jeg hunden til å være alene hjemme?

Etter at hunden er falt til ro hjemme, kan man begynne å trene den til å være der alene. Start med små intervaller hvor du legger noen gode godbiter inn i rommet til hunden, og gå ut i et par sekunder. La hunden se at du forlater rommet, men ikke lukk døra. Denne prosessen kan du gjenta mange ganger i løpet av dagen, så hunden til sist ikke reagerer på at du går. Du kan forlenge med 2-3 sekunder per intervall, men sørg alltid for at hunden har noe fint å holde på med. Det er viktig at denne prosessen er en positiv opplevelse for hunden. SØRG ALLTID FOR AT HUNDEN FÅR SUKSESS!

Intervallene kan deretter forlenges med minutter i små skritt. Du kan også begynne å trene med lukkede dører. Når du kan se at hunden ikke lenger er bekymret for at du går, kan du starte med å gå ut hoveddøra. Gjør intervallet kortere igjen (2-3 minutter), for å være sikker på at hunden ikke blir utrygg. Hvis hunden begynner å pipe eller bjeffe må du IKKE gå inn til den. Vent til den har vært stille i små 10 sekunder, og gå så inn.

Treningen skal foregå på en slik måte, at hunden langsomt venner seg til å være alene. Etter hvert vil den oppdage at det ikke er farlig å være alene hjemme, så du kan øke intervallene.


Hvordan kan jeg aktivere hunden min, når den skal være alene hjemme?

Rolig aktivering er viktig, for at hunden ikke blir stresset. Det kan blant annet være et margbein, eller en aktivitetsleke fylt med noe godt. Se OLIVERS utvalg her.

Det er viktig at du velger en rolig aktivitet, og ikke en ball eller godbiter som kan trille rundt.

Når hunden får noe godt hver gang du går, så forbinder den det med noe godt. Sørg alltid for at den har blitt luftet først, og er mentalt stimulert, så den er sliten når du går. Mental stimulering kan være ved å søke etter godbiter eller du kan bruke et hundespill. Se leker her.

Aldri gå fra hunden mens den sover. Da kan den våkne og bli fortvilet over at den er forlatt, siden den ikke så deg gå.


Hvor mange timer kan en hund være alene hjemme?

En valp kan ikke være alene hjemme mer enn et par timer om dagen. Hvis du er typen som har lange arbeidsdager, så er det en god ide å få noen til å hjelpe med å passe valpen. Den beste løsningen er en glidende overgang fra pasning, til at du selv kommer hjem, slik at valpen ikke blir forlatt flere ganger om dagen. Voksne hunder kan trenes til å være alene hjemme 5-7 timer om dagen, og noen kan ennå lenger.


Du får en rolig hund ved selv å være rolig

Hvis du kommer hjem fra jobb, og hunden har hatt noen uhell så må du ikke kjefte på den. Det fører bare til mere utrygghet hos hunden, og kan skape frustrasjon og angst. Vær rolig rundt hunden din, både før du går fra den i hjemmet, og etter du kommer hjem. Kroppsspråk og sinnsstemninger påvirker nemlig hunden. Det er derfor viktig ikke å overvelde hunden med kyss og klemmer før du går, og når du kommer hjem – selv om det kan være vanskelig å motstå. Vær avslappet og hils på den stille og rolig. Dermed er hunden rolig både før du går og når du kommer hjem.

Alene-hjemme trening i korte trekk:

 • Planlegg før du får valpen hjem
 • Begynn med små intervaller
 • Sørg for at det er en positiv opplevelse å være alene hjemme
 • Hunden skal være luftet og mentalt stimulert innen avskjed
 • Unngå store/voldsomme avskjeds- og gjensynsscener


 • Other articles in the category Hund

  Venn hunden til tannpuss

  Det er dessverre veldig mange hunder, gamle som unge, som har dårlige tenner. Derfor er det viktig å sørge for at hunden får fjernet tannstein som sitter på tennene. Tannstein kan forebygges ved tannbørsting, eller når hunden gnager på ...

  Valpetrening

  Når man tar med seg en hundevalp hjem, er det en god idé å melde seg på valpetrening fra start. Dette kan gjøres når valpen er rundt 10-12 uker gammel. Det er viktig at hunden blir sosialisert blant andre hunder og mennesker, og blir utsa...